Vlaanderens Bedevaarten Bisdom Brugge

Lourdes: adem voor uw ziel

Nog meer suggesties voor in de vrije tijd

 

U leest hieronder een korte beschrijving. Meer info vindt u op de website van de touristische info van Lourdes.

 

 

Bezienswaardigheden rond het Heiligdom

Bartrès

Het huidige dorp Bartrès, gelegen op 4 km van Lourdes, biedt de kans tot bezinning en gebed in alle rust, ver weg van de menigte. U kan er bezoeken: de stal waar Bernadette haar schapen samenbracht, de parochiale Sint-Jan de Doperkerk, het huis van de voedster van Bernadette. Men kan te voet langs de prachtige "Weg van Bernadette' naar Lourdes terugkeren. Er bestaan ook pendeldiensten tussen Lourdes en Bartrès. Inlichtingen in het Forum Information.

 

 

Film over het leven van Bernadette

De hartverwarmende film 'Je m'appelle Bernadette' toont het verhaal van bernadette Soubirous, het meisje dat in 1858 getuige is van een aantal verschijningen van de Heilige Maagd. De regisseur Jean Sagols slaagt erin om op een pakkende wijze het relaas van deze verschijningen te reconstrueren. De hoofdrol van Bernadette wordt meesterlijk vertolkt door Katia Miran, die op authetieke wijze het turbulente verschijningsverhaal en haar persoonlijke beleving hiervan ten tonele brengt.

Cinéma Bernadette, Lourdes.

Opgelet: film in het Frans, nog geen Nederlandse ondertiteling

 

Byzantijnse-Oekraïnse kerk

6, Avenue A. Beguère

Toegang: Gratis en geschikt voor rolstoelen.

Te bereiken: Over de Pont Saint Michel links, door de Rue du docteur Boissarie. Op het einde is er aan de rechterkant een goed begaanbare trap. Boven rechtsaf. Na 200 meter is aan de overkant van de straat de Avenue A. Beguère. Voor rolstoelen allen te bereiken via een omweg (Boulevard de la Grotte).

 

Cité Saint-Pierre

avenue Mgr. Rodhain

In 1955 heeft Mgr. Théas, de toenmalige bisschop van Tarbes en Lourdes, aan Mgr. Rodhain, toen de algemene secretaris van het Franse Caritas Catholica, gevraagd om in te gaan op de wens van Bernadette, en stelde hem voor een eigendom van meerdere ha op de helling van de Béout aan te kopen, op zowat 15 min. van de Grot van de verschijningen.

Dit centrum is teken van Gods voorkeur voor de armen. Het centrum is er dus allereerst om mensen in materiële, spirituele of morele nood kans te geven een bedevaart te doen. De Cité is niet bestemd voor mensen die aan toerisme in de Pyreneeën willen doen.

 

Musea

 

Het kasteel / Pyrenées Museum

Van midden juli tot midden augustus doorlopend geopend van 9u00 tot 18u30.

Te voet of met de lift (rue de Fort) geraakt u in het versterkt kasteel, een van de mooiste Pyreneeën-musea. Inkom te betalen.

 

Wassenbeelden museum van Lourdes

87, rue de la Grotte, 65100 Lourdes

Uren van opening: van april tot eind oktober geopend van 9u00 tot 12u00 en van 13u45 tot 18u30.

Met meer dan 100 levensgrote wassen beelden leert u de boeiende geschiedenis van Christus en het leven van Bernadette aanschouwelijk kennen. Zo wordt de geschiedenis voor altijd in uw geheugen gegrift, want u hebt het gezien alsof u erbij bent geweest! Inkom te betalen.

 

Museum van Gemmail

72, rue de la Grotte, 65100 Lourdes

Uren van opening: van Pasen tot einde oktober geopend van 9u00 tot 12u00 en van 14u00 tot 19u00.

Een complete collectie schilderijen illustreert de grootse meesterwerken. De techniek die in deze schilderijen wordt gebruikt is de zogenaamde "Gemmail"-techniek met gebrandschilderd glas zonder loodlijsten.

De kunst van de "Gemmail" werd in 1939 ontwikkeld door de schilder Jean Crotti en de natuurkundige Emmanuel Malherbe. Met deze kunst wordt glas, kleur en licht samengesmolten tot een uniek meesterwerk, zonder gebruik te maken van de broze loodverbindingen. Vrije toegang.

 

Bernadettemuseum

Boulevard Rémi Sempé, 65100 LOURDES

uren van opening : Alle dagen open van 1 april tot eind oktober van 9u tot 12u en van 14u tot 19u

Op enkele meters van het Heiligdom komt u hier alles te weten over het leven van de Heilige Bernadette, de Boodschap van Lourdes en de bouw van het Heiligdom, onder ander dankzij een uitgebreide beeldbeschrijving en voorwerpen die aan het beroemdste kind van la Bigorre toebehoord hebben. Vrije toegang.

 

Musée du petit Lourdes

Plaats: 68, Av. Peyramale - aan de linkeroever van de Gave, stroomopwaarts (achter het bureau van Cariane)

Uren van opening : Alle dagen open van Palmzondag tot eind oktober van 9u tot 12u en van 13u30 tot 19u.

In miniatuur wordt de stad uitgebeeld zoals zij was ten tijde van de verschijningen.  U ziet de molens aan het werk, de armoedige huisjes, de smalle straatjes en de weg die Bernadette volgde tot aan de grot.

Inkom te betalen.

 

Musée de Lourdes

Plaats: Parking de l’Egalité

Uren van opening : Alle dagen open van april tot eind oktober van 9u tot 12u en van 13u30 tot 18u30

Op 3 minuten van het Heiligdom, met de lift “de l’Egalité” (van gelijkheid), presenteert het museum van Lourdes u een licht- en geluidsvoorstelling: Lourdes op ware grote in het tijdperk van de verschijningen. Zo ontdekt u de fabelachtige geschiedenis van Bernadette. Inkom te betalen.

 

La Nativité

Plaats: 21, quai St.-Jean

uren van opening : Alle dagen open van 1 april tot 1 november van 9u tot 12u en van 13u30 tot 19u

Begeleid bezoek in alle talen. Informatieve brochures beschikbaar.

Museum waarin de geboorte en de jeugd van Jezus tot leven worden gebracht in een antiek decor. U bekijkt een andere wereld met de levende stal van Betlehem en het dorp in de Pyreneeën waar honderd bewegende santons zich rondom de kribbe activeren samen met bijbelse personages. Herleef het verleden: het verhaal van Jezus. Inkom te betalen.

 

Toeristische uitstappen

De markthallen

Zoals elk Frans stadje heeft Lourdes ook een overdekte markt in “de hallen”. Deze is bestemd voor de verkoop van verse eieren, kazen, vlees, gevogelte, groenten, worsten, vis, salades, enz.. Buiten is er op donderdagmorgen markt. In de kramen worden o.a. kleding, schoenen en speelgoed verkocht. 

 

Pic du Jer

Op 1000 meter hoogte kan u genieten van het verrassende panorama rondom Lourdes. U kan met de funiculaire of te voet naar boven en/of naar beneden. Op de top wacht u een hartelijke ontvangst. Lekkere hapjes en producten uit de streek, souvenirwinkel.

Funiculaire te betalen.

 

Lac de Lourdes

plaats: Chemin du Lac

Op 2 km van Lourdes ligt een unieke plek: een meer.

Mogelijkheden: kanovaren, pedalos, wandeling, ontspanning, restaurant.

 

Grotten van Betharram

De grotten van Bétharram behoren tot de mooiste en zeker de meest bezienswaardige grotten ter wereld aangezien ze in de variëteit van haar aspecten, de sleutel leveren van praktisch alle dode of nog in werking zijnde grotten. Zij bestaan uit 5 verdiepingen, elke tijdens een verschillend tijdperk uitgehold. Tijdens uw bezoek aan de grotten zijn alle gesproken geluidsopnames in het Nederlands.

Onderaardse vaart met de boot – het verlaten van de grot met de trein.

Inkom te betalen.

 

Andere uitstappen

te bespreken met busmaatschappij KEOLIS Pyrénées.

  • Pont d’Espagne
  • Col d’Aspin en Lac de Payolle
  • Col du Tourmalet
  • Gavarnie
  • Lac d' Artouste (volle dag)

 

Vlaanderens Bedevaarten v.z.w. | Potterierei 72 | 8000 Brugge | tel 0470/18 58 05