Programma Assisi 2016

5-daagse vliegtuigreis naar Assisi - Italië
van maandag 19 tot vrijdag 23 september 2016
in samenwerking met de Landelijke Beweging

Franciscus van Assisi was een voorvechter van de vrede. Zijn radicale keuze voor de evangelische armoede werd niet zozeer ingegeven door onthechting, maar door de drang naar vrede. Wie niets heeft, heeft niets te verdedigen. Wie niets wil bezitten, hoeft er ook niet voor te strijden. Je kunt dan gaan in vrede.

Wij gaan  op ontdekking door de streek van Franciscus en proberen er ons het leven van 800 jaar terug voor te stellen. Tijdens deze reis volgen wij zijn spoor doorheen de middeleeuwse steden Assisi en Gubbio, ontdekken wij de prachtige natuur van Umbrië en maken we ook een uitstap naar het aangrenzende Toscane!

Dag 1

Samenkomst in Zaventem voor de rechtstreekse vlucht naar Rome.Transfer naar Assisi. De ommuurde stad gebouwd op de hellingen van de Monte Subasio is erin geslaagd haar middeleeuwse karakter te behouden. De vele verhalen over het leven en de wonderen van Franciscus van Assisi houden de herinnering aan deze heilige ‘van hier’ bijzonder levendig. Middagmaal in het hotel.

Namiddag bezoeken we het nabijgelegen Rivotorto waar de eerste volgelingen van Franciscus van Assisi samenleefden. Later trokken de volgelingen naar Porziuncola, waar zich nu de Basilica di Santa Maria degli Angeli bevindt. Deze enorme basiliek werd gebouwd over de kapel van Porziuncola, waarin St. Franciscus Clara tot “echtgenote van Christus” wijdde. In 1226 overleed Franciscus in de aangrenzende Capella del Transito. Avondmaal en overnachting in hotel

Dag 2

Ontbijt. Vandaag bezoeken we eerst de Basilica di San Francesco. De basiliek bestaat uit twee gebouwen boven elkaar, die op een reusachtige bogenconstructie rusten: diep in de grond de crypte met het graf van St. Franciscus, daarboven de gedrongen benedenkerk met een mooi gewelf, fresco’s en de kerkschat, helemaal bovenaan de gotische bovenkerk met fresco’s van Giotto die het leven van St. Franciscus uitbeelden. Middagmaal in het hotel.

‘s Namiddags rijden we naar de Eremo delle Carceri. Deze kluizenarij ligt midden in een bos van steeneiken.  Nadat St. Franciscus hier een boom gezegend had, zou daaruit een groot aantal vogels zijn opgevlogen: een symbool van de verspreiding van de franciscanen over de hele wereld. Via nauwe doorgangen van het klooster, komt men in de grot van Franciscus. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Dag 3

Ontbijt. In de voormiddag trekken we naar Gubbio. Gubbio was in de middeleeuwen een machtige, welvarende stad die een belangrijke rol speelde in het leven van Franciscus. De straten, gebouwen, kerken en huizen hebben er hun oorspronkelijke bekoring niet verloren en het oude middeleeuwse aanzicht van de stad is bijzonder goed bewaard gebleven. We gaan te voet op verkenning langs de voornaamste gebouwen: de Kerk van San Francesco, de prachtige Piazza Grande met het Palazzo dei Consoli, de Dom en het Dogenpaleis.

Na het middagmaal in een lokaal restaurant naar Assisi, voor een verdere verkenning van de stad. In de late namiddag voorzien we een eucharistieviering in de stad. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Dag 4

Ontbijt. Daguitstap naar San Gimignano en Siena in Toscane.

Het landschap van de Chianti-streek is overweldigend mooi. Behalve de beroemde wijn vindt men er ook oude provinciesteden, rijk aan geschiedenis en kunst, kloosters en villa’s, burchten en vestingdorpen. Eerste halte is San Gimignano, een middeleeuws stadje op de top van een heuvel in het hart van het Toscaanse land. Door de vele middeleeuwse torens kreeg het de bijnaam “San Gimignano delle belle torri”. We wandelen er over de sfeervolle Piazza della Cisterna naar de Piazza del Duomo: de collegiale kerk, de paleizen en de zeven statige torens vormen een indrukwekkend decor. Middagmaal in de vorm van een pick-nick

Bezoek aan Siena, de okerkleurige, gotische kunststad gebouwd op drie heuvels midden in de Toscaanse hoogvlakte. Het onregelmatige, door uitgestrekte wallen ommuurde stadsplan en de talloze paleizen langs de kronkelende straten maken er een uiterst sfeervolle stad van. We wandelen naar de Piazza del Campo, een licht aflopend plein in de vorm van een schelp en geplaveid met bakstenen. Aan de onderzijde verrijst de lange gevel van het Palazzo Publico met de slanke, 88 m hoge Torre del Mangia. Aan de bovenzijde staat de Fontana Gaia. Op dit plein vindt twee maal per jaar de Palio delle Contade plaats: een dolle paardenwedren waarbij de ruiters op ongezadelde paarden over het plein draven. Tenslotte bezoeken we het pronkstuk van de gothiek in Toscane: de Duomo. Vooral het plaveisel met inlegwerk, het koorgestoelte met weelderig houtsnijwerk en de beroemde kansel van Pisano lonen een bezoek.  Avondmaal en overnachting in het hotel.

Dag 5

Na het ontbijt bezoeken we het Convento di San Damiano. Het klooster en het aangrenzende kerkje staan op een eenzame plek te midden van cipressen en olijfbomen. Hier werd Francisius zich bewust van zijn roeping en schreef hij het Zonnelied. Het strenge, sobere interieur vormt een ontroerend voorbeeld van een 13de eeuws franciscanenklooster. Daarna bezoeken we de Santa Chiara, de kerk van de Heilige Clara.  Vanaf het terras voor deze kerk heeft men een mooi uitzicht over het Umbrische platteland. De kerk zelf werd 2 jaar na de dood van Clara gebouwd en bevat een crypte met een bergkristallen kist, waarin haar gebalsemde lichaam rust. Het wereldberoemde kruisbeeld van San Damiano hangt in het aangrenzende San Giorgio-kerkje. Hierna wandelen we verder tot op het stadsplein, waar de toren met zijn kantelen van het stadhuis en de resten van de tempel van Minerva blijvende getuigen zijn van de oude roem van Assisi.

’s Middags vertrekken we naar de luchthaven van Rome voor de rechtstreekse vlucht naar Brussel – we voorzien een pick-nick voor onderweg.