Wandelen "in de voetsporen van Bernadette

Deze wandeling in de bovenstad van Lourdes biedt u de kans om enkele historische plaatsen uit het leven van Bernadette te bezoeken.

U vindt hieronder een korte beschrijving. Een gedetailleerd plan vindt u op de officiële website van het Heiligdom. Meer info vindt u ook op de website van de touristische info van Lourdes.

De molen van Boly

De vader van Bernadette was molenaar. Op 7 januari 1844 werd Bernadette Soubirous geboren in de molen van Boly.

Het cachot

Het cachot was een voormalige gevangenis. De familie Soubirous kwam hier in 1857 in een kleine, koude en vochtige kamer wonen. Vanuit deze kamer vertrekt Bernadette in 1858 naar de Grot om hout te sprokkelen.

Het Hospice

Ten tijde van Bernadette was dit een school. Er woonde er een gemeenschap van de zusters van Liefde van Nevers. In de kapel van het hospice deed Bernadette op 3 juni 1858 haar eerste communie.

De parochiekerk

In de tijd van Bernadette lag de parochiekerk iets vóór de huidige (Place Peyramale). De Romaanse parochiekerk van St. Pierre waarin Bernadette bad werd na de brand rond de eeuwwisseling afgebroken. In 1875 begon pastoor Pryramale met de bouw van een nieuwe kerk. In deze kerk bevindt zich de doopvont uit de oude parochiekerk, waar Bernadette Soubirous op 9 januari 1844 werd gedoopt.

De pastorie

Op weg naar het Hospice komt men langs de vroeger pastorie waar pastoor Peyramale woonde (Chaussée Maransin naast nr. 18). In de muur is een plaat aangebracht ter herinnering aan Bernadette, haar pastoor en de Verschijningen. Op het gazon is een beeld geplaatst van Bernadette in klederdracht van destijds.