Vlaanderens Bedevaarten Bisdom Brugge

Lourdes: adem voor uw ziel

Vragen

Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u een opsomming van vragen die mensen zich regelmatig stellen, met eronder de antwoorden.

Heeft u nog een andere vraag? Aarzel niet om via onze contactpagina een antwoord te vragen.

 

 

 

Welke identiteitspapieren heb ik nodig?

Voor Frankrijk en Italië volstaat een identiteitskaart. 
Kinderen onder de 12 jaar hebben een “KIDS-ID” (elektronische identiteitskaart voor kinderen) nodig.

 

Wat betekent een verblijf in een Accueil?

Een Accueil is een modern zorgcentrum, een verblijfplaats voor zorgbehoevenden, zieken en mensen met een handicap. Lourdes heeft 2 Accueils: Accueil Notre Dame dat in het Heiligdom gelegen is en Accueil Saint Frai net buiten het Heiligdom. In deze Accueils zijn alle voorzieningen volledig afgestemd op rolstoelgebruikers en andere zorgbehoevende personen.

U verblijft in kamers van 2, 3 of 6 personen. De verantwoordelijken van de ziekendienst van Vlaanderens Bedevaarten maken een kamerindeling en houden zoveel mogelijk rekening met uw voorkeur. Alle kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet, en de overige nodige infrastructuur.

Een dokter, een aalmoezenier en een hele groep verpleegkundigen staan steeds ter beschikking, ook 's nachts. Een groep (jongeren)brancardiers staan in voor het vervoer naar de verschillende vieringen en activiteiten. Ze zorgen ook voor animatie en ontspanning.

Door alle faciliteiten in de Accueils is er geen betere plaats denkbaar van waaruit u als zorgbehoevende Lourdes kunt ervaren en beleven.

 

 

Ik ben minder mobiel of ik ben zorgbehoevend, kan ik naar Lourdes mee?

Als u niet heel goed te been bent, kan Lourdes met haar hellende straten een probleem zijn. U loopt meerdere keren per dag van uw hotel naar het Heiligdom, en ook in het Heiligdom legt u soms vrije grote afstanden af.  Vlaanderens Bedevaarten biedt u de nodige hulp aan: zowel logistiek (vervoer in rolwagen of blauwe kar) als op medisch/verzorgend vlak. Een team van brancardiers, verpleegkundigen en een dokter staan ter uwer beschikking, zowel in de hotels als in het onthaalcentrum. 

Als u veel hulp nodig heeft of ernstige medische verzorging nodig heeft, raadt Vlaanderens Bedevaarten u aan om met de "ziekendienst" op bedevaart mee te gaan. In de "ziekendienst" verwelkomen we niet alleen mensen die ziek zijn, maar ook al wie moeilijk te been is of verzorging nodig heeft. De mensen die met de ziekendienst meegaan, verblijven in een Accueil in Lourdes. Maar indien u dat wenst, kan u ook op hotel verblijven.

Indien u als zorgbehoevende wilt meegaan, vult u het inschrijvingsformulier in. Daarna neemt iemand van de verpleegkundigen met u contact op. Ze brengt u een bezoek bij u thuis of in de instelling voor praktische afspraken in verband met verzorging, medicatie, enz.. Er dient ook een medisch dossier door uw behandelende arts ingevuld.

Gedurende de hele bedevaart is er begeleiding door een dokter, verpleegkundigen en brancardiers die er voor zorgen dat de reis en de bedevaart zo comfortabel mogelijk verlopen. Deze mensen bieden u ook een aangepast programma aan.

Door de extra zorg die wij met de vele vrijwilligers van Vlaanderens Bedevaarten aanbieden, onderscheiden we ons van vele andere organisaties die bedevaarten naar Lourdes organiseren. Daar zijn we trots op. U zult het merken: met de ziekendienst van Vlaanderens Bedevaarten beleeft u onvergetelijke dagen in Lourdes!

 

Hoe geraak ik in Tourcoing?

 • U kan met eigen vervoer naar Tourcoing reizen.
 • U kan met de trein naar Tourcoing reizen.
 • Indien u dat wenst, kan u met een bus die Vlaanderens Bedevaarten inlegt, naar Tourcoing reizen. De opstapplaatsen zijn Brugge, Kortrijk en Roeselare. Op elke opstapplaats is er een verantwoordelijke van Vlaanderens Bedevaarten die u opwacht. 
  Via het overschrijvingsformulier kan u intekenen voor de transfer heen en terug. U betaalt hiervoor een toeslag (zie inschrijvingsformulier).
  Kort voor de afreis ontvangt u een ticket met de opstapplaats en het vertrekuur van de bus.
 • Mensen met bewegingsbelemmering kunnen voor de liftbus intekenen. De opstapplaatsen zijn Brugge, Kortrijk en Roeselare. Enkele verpleegkundigen wachten u op en helpen u en uw bagage op de bus.

 

Hoe geraak ik in Zaventem?

Omwille van de relatief kleine groep is het niet mogelijk om een bus naar Zaventem in te leggen. We vragen de bedevaarders om met eigen vervoer naar de luchthaven te reizen.

Een verantwoordelijke van Vlaanderens Bedevaarten wacht u in de luchthaven op.

 

Is er catering aan boord van het vliegtuig?

We bieden tijdens de vlucht een lekker ontbijt en een verzorgd avondmaal aan.

 

Kan ik iets kopen in de bar van de TGV?

Vlaanderens Bedevaarten "chartert" een TGV en daarom kunt u tijdens de heen- en terugreis niets in de bar van de TGV kopen. U voorziet zelf een lunchpakket voor tijdens de heenreis en de nodige drank voor onderweg. Bij aankomst in het hotel is een avondmaal voorzien. Voor de terugreis krijgt u vanuit het hotel een lunchpakket mee.

 

Hoe geraak ik in mijn hotel in Lourdes?

In het station van Lourdes staan bij onze aankomst autobussen klaar om u naar uw hotel te brengen. Vooraan in de bus staat aangeduid welke bus u moet nemen. U wordt aan de ingang van het hotel afgezet.

De ochtend van de terugreis komen bussen u aan de ingang van het hotel afhalen. Ze brengen u naar het station van Lourdes.

 

Wat als ik onderweg of in Lourdes ziek word?

Bij elke bedevaart reist minstens één dokter mee. U kunt steeds op hem/haar een beroep doen. Op uw reisdocumenten vindt u terug waar en hoe u de dokter in Lourdes kunt raadplegen.

Bij ernstige medische behandeling of medicatie, gelieve een doktersattest of medisch verslag van de (huis)dokter in een gesloten omslag tijdens de bedevaart bij u te hebben. Enkel de bedevaartsdokter zal – indien nodig – deze omslag openen.

Raadpleeg uw mutualiteit en vraag de vereiste documenten voor uw verblijf in het buitenland. De alarmcentrale "Mutas" (het vroegere "EuroCross") verleent medische bijstand in het buitenland aan de leden van verschillende ziekenfondsen in het kader van hun aanvullende verzekering. Neem steeds uw WAC-kaart (World Assistance Card) mee; hierop vindt u onder meer het telefoonnummer van Mutas (Eurocross).

Merk op: de WAC-kaart is slechts 1 jaar geldig.

 

Kan ik als vrijwilliger mee naar Lourdes?

U kan zich tijdens de mei- of julibedevaart op verschillende manier als vrijwilliger inzetten in de ziekendienst:

als verpleegkundige of verzorgende

Om onze gasten (= zorgbehoevende mensen) te laten genieten van onvergetelijke dagen in Lourdes, is er heel veel hulp van verpleegkundigen en verzorgenden vereist.

De taak van de verpleegkundige is in principe dezelfde die hij of zij uitvoert in een ziekenhuis, verzorgingsinstelling of thuisverpleging. Onder de leiding van enkele hoofdverpleegkundigen zijn zij verantwoordelijk voor het toedienen van medicatie en verzorging, sanitaire hulp e.d. en dit zowel tijdens de reis in de trein als te Lourdes tijdens het verblijf in het onthaalcentrum. Zij helpen de zorgbehoevenden bij het wassen en aankleden, dienen maaltijden op en af, helpen bij het eten en zorgen voor netheid op de kamers. Tijdens de meibedevaart helpen zij ook bij het transport van de zieken van en naar de verschillende activiteiten die buiten het onthaalcentrum plaats vinden.

Juist zoals in een ziekenhuis of een verzorgingsinstelling wordt er een dienstrooster opgesteld: vooraf wordt afgesproken wie verantwoordelijk is voor de zorgbehoevenden, wie de nachtwacht heeft en wie de wachtdienst in het onthaalcentrum op zich neemt.

De verpleegkundigen verblijven in het onthaalcentrum. Ze werken onder de leiding van hoofdverpleegkundigen, die samen met de bedevaartsdokter de eindverantwoordelijkheid dragen.

De verpleegkundigen of verzorgenden die er zich toe verbinden om zich gedurende de duur van de bedevaart in te zetten in dienst van de zieken, betalen een deel van de reis- en verblijfskosten.

Indien iemand interesse heeft om zijn/haar diensten aan te bieden, aarzel dan niet om contact op te nemen met het secretariaat.

als brancardier

Zowel in de mei- als in de julibedevaart doen we een beroep op de hulp van brancardiers die zich tijdens de bedevaart in dienst willen zetten van zieke en zorgbehoevende mensen.

De taak van een brancardier omvat:

 • hulp bij het in- en uitladen van de TGV;
 • vervoer van onze gasten (zorgbehoevende mensen) naar de plaats waar een viering of andere activiteit doorgaat;
 • een luisterend oor aanreiken.

Er is geen specifieke vooropleiding noodzakelijk.

Als brancardier logeert u in een hotel en betaalt u zoals een andere bedevaarder de bijdrage voor de reis- en verblijfskosten.

Indien u meer informatie wenst, dan kunt u voor de meibedevaart contact opnemen met dhr. Jos Vanhooren (00 31 648 68 81 94 – josvanhooren@home.nl) en voor de julibedevaart met dhr. Luc Vanerum (0475 49 88 93 – lucvanerum@hotmail.com)

 

als jongerenbrancardier

Tijdens de julibedevaart doen we een beroep op de hulp van jongerenbrancardiers die zich in dienst willen zetten van zieke en zorgbehoevende mensen. De groep jongerenbrancardiers van ons bisdom Brugge heet Jubilo (Jongeren Uit Brugge in Lourdes) en is een hele mooie vriendengroep die ook tijdens het jaar activiteiten voor de jongeren organiseert.

De taak van een jongerenbrancardier omvat:

 • hulp bij het in- en uitladen van de TGV;
 • vervoer van onze gasten (zorgbehoevende mensen) naar de plaats waar een viering of andere activiteit doorgaat;
 • enkele andere kleine logistieke taken;
 • een luisterend oor aanreiken.

Er is geen specifieke vooropleiding noodzakelijk. U bent minstens 17 jaar oud of zit in het 5de middelbaar.

Als jongerenbrancardier logeert u in eenvoudig huis voor vrijwilligers en betaalt u een deel van de reis- en verblijfskosten. Dankzij steun van milde schenkers en een financiële actie kunnen we de bijdrage jaarlijks sterk verminderen.

Indien u meer informatie wenst, dan kunt u contact opnemen met een van de verantwoordelijken van Jubilo:

 

met KiJoLo naar Lourdes

Kijolo is een letterwoord en staat voor Kinderen en Jongeren in Lourdes. Kinderen en jongeren met een beperking delen en beleven samen gedurende enkele dagen tijdens de zomerbedevaart hun 'jong-christen-zijn' aan de Bron.

U kan meegaan als assistent van personen met een handicap. Uw taken omvatten:

 • begeleiding van personen met een handicap (verzorging, maaltijdbegeleiding, vervoer van rolwagens);
 • organisatie en deelname aan toffe activiteiten;
 • onderlinge vrienschap.

Kijolo verblijft met de volledige groep in het onthaalcentrum Notre Dame. Als vrijwilliger betaalt u een deel van de reis- en verblijfskosten.

Indien u meer informatie wenst, dan kunt u contact opnemen via kijolo.lourdes@gmail.com. U kunt ook terecht op de website van KiJoLo.

 

Hoe kan ik Vlaanderens Bedevaarten financieel steunen?

Wie Vlaanderens Bedevaarten financieel wil steunen, kan een gift schenken voor het Ziekenfonds. Dit geld wordt gebruikt om onze gasten (zorgbehoevende mensen) een comfortabele en unieke bedevaart te schenken. Met het geld worden ook behoeftige mensen financieel gesteund zodat ook zij de kans krijgen om op bedevaart naar Lourdes te gaan.

U kan een bijdrage overschrijven op rekeningennummer BE84 4600 1296 1159 van Vlaanderens Bedevaarten.

Dank aan al wie een gift voor het Ziekenfonds schenkt!

 

Wat zijn hotelcontactpersonen?

Voor elk hotel stellen we een "hotelcontactpersoon" aan. Deze contactpersonen vormen een onmisbare schakel tussen de leiding van de bedevaart en de bedevaarders.

Meerder keren komen deze contactpersonen samen en overlopen met de begeleiders van de bedevaart het programma voor de volgende dag. Die informatie geven ze dan door aan de mensen die in "hun" hotel verblijven. Vragen en bedenkingen van bedevaarders nemen ze ook naar de vergaderingen mee.

 

Wat staat er allemaal op het programma tijdens een Lourdesbedevaart?

Het programma dat Vlaanderens Bedevaarten aanreikt, weet elke bedevaarder – groot of klein, individueel of in groep, valide of zorgbehoevend -, in het hart te raken. Ons programma omvat een goede afwisseling van gezamenlijk gebed, bezinning, ontspanning en vrije tijd.

 

We nemen deel aan de grote plechtigheden van het Heiligdom.

Op het programma staan dus zeker:

 • de Internationale Eucharistieviering in de Pius X-kerk: een viering die in het teken van het jaarthema staat en die de verbondenheid met de Wereldkerk voelbaar maakt;
 • de Sacramentsprocessie met de aanbidding in de Pius X-kerk: we bieden de mogelijkheid aan om actief deel te nemen aan deze Processie of om vanuit de Pius X-kerk alles op groot scherm mee te volgen.
 • de Lichtprocessie: we nemen als groep deel aan de Lichtprocessie. Alle intenties die bedevaarders meedragen worden als het ware samengebracht in de Lichtprocessie en hemelwaarts gericht.

 

In Lourdes organiseren we ook met heel veel zorg een aantal eigen activiteiten:
 • een kruisweg en een verzoeningsviering waarbij we de klemtoon leggen op de zin van boete;
 • een Nederlandstalige viering aan de Grot;
 • een ziekenzalving.

Deze vieringen en bijeenkomsten vormen voor de bedevaarders de rode draad doorheen onze bedevaart in Lourdes. Ze versterken enorm de verbondenheid onder de bedevaarders.

 

Vrije keuze

Ons programma biedt ook keuzemogelijkheden waarbij de bedevaarder die dit wenst

 • extra aandacht kan besteden aan historische plaatsen die in het leven van Bernadette een grote betekenis hadden,
 • zicht kan krijgen op het gebeuren in en rond Lourdes,
 • meer ontspanning kan integreren tijdens zijn verblijf in Lourdes.

We voorzien voor deze mensen:

 • een wandeling in de voetsporen van Bernadette: de molen van Boly - het cachot - de parochiekerk,
 • een bezoek aan Bartrès,
 • een video ter kennismaking met Lourdes en het jaarthema,
 • een bezoek aan Cité Secours,
 • een uitstap naar de Pyreneeën.

 

Vrije tijd

Tijdens de bedevaart voorzien we ook vrije momenten. We willen uitdrukkelijk ruimte scheppen opdat elke deelnemer naar eigen vermogen de bedevaart kan invullen met momenten voor stilte, persoonlijk gebed, een bezoek aan een museum of het kopen van souvenirs.

 

Al onze bedevaarten worden begeleid door bekwame en toegewijde priesters en leken die vertrouwd zijn met en bezield zijn door het Lourdesgebeuren. Zij staan ervoor borg dat alle deelnemers een aangename en deugddoende bedevaart kunnen meemaken.

 

De bedevaarders ontvangen een bedevaartsboekje waarin de teksten van alle vieringen zijn opgenomen. Dit boekje bevat ook achtergrond bij het Lourdesgebeuren en suggesties om de vrije tijd nuttig in te vullen.

 

Wat betekent "democratische formule"?

Het is een speciale prijszetting voor de volledige reiskosten van een Lourdesbedevaart (de bustransfert naar en van Tourcoing is niet inbegrepen in deze prijs), voor bedevaarders die het financieel moeilijker hebben en die anders de kans niet hebben om naar Lourdes op bedevaart te gaan. De organisatie staat garant voor een hotelverblijf dat tegemoet komt aan de elementaire verwachtingen voor een aangenaam verblijf. Het hotel ligt een stuk verder van het Heiligdom dan de andere hotels die we u aanbieden.

 

 

Vlaanderens Bedevaarten v.z.w. | Potterierei 72 | 8000 Brugge | tel 0470/18 58 05