Vlaanderens Bedevaarten Bisdom Brugge

Lourdes: adem voor uw ziel

Programma

We beschikken over een flyer met een overzicht van ons bedevaartprogramma voor 2017. U kunt de flyer hier downloaden.
 

Lourdes

Eén dag vanuit Oostende

dinsdag 1 mei 2018

Met de TGV vanuit Tourcoing
24 t.e.m. 30 mei 2018 meibedevaart
ook voor zorgbehoevenden in onthaalcentrum of in hotel
 
15 t.e.m. 21 juli 2018 zomerbedevaart
ook voor zorgbehoevenden in onthaalcentrum of in hotel
Met het vliegtuig vanuit Zaventem 16 t.e.m. 20 juli 2018
Binnenkort zult u hier de programma's van de verschillende Lourdesbedevaarten kunnen bekijken.
 

Oostakker

maandag 09 april 2018
Naar jaarlijkse traditie opent Vlaanderens Bedevaarten bisdom Brugge haar bedevaartsseizoen met een bedevaart naar OLV van Lourdes in Oostakker. Dit gebeuren vindt steeds plaats naar aanleiding van het feest van de aankondiging van de Heer (Maria Boodschap) op 25 maart. Omdat die datum dit jaar op Palmzondag valt en de week erop de Goede week is, verplaatsen we de openingsviering van ons bedevaartsseizoen naar de maandag erop.
We verzamelen om 14.45 u. aan de basiliek, Onze-Lieve-Vrouwdreef 8, 9041 Oostakker.
15.00 u. Rozenkrans in de basiliek
15.30 u. Eucharistieviering, voorgegaan door onze bisschop Lode Aerts.
 
 

Rue du Bac

Met de bus (opstapplaats in Brugge, Lichtervelde, Oekene en Kortrijk)
Zaterdag 23 juni 2018
Vertrek van de autocar omstreeks 6.00 u. uit Brugge;
Eucharistieviering in de kapel van de wonderbare medaille;
namiddagprogramma nog te bepalen.
Terug rond 22.00 u.
 
 

Assisi

van 10 t.e.m. 14 september 2018
5-daagse vliegtuigreis naar Italië
in samenwerking met de Landelijke Beweging

Franciscus & Clara van Assisi. Franciscus liet zijn rijke leven achter om navolging te geven aan de leer van Christus. Hij koos voor een leven in armoede en koppelde geloof aan alomvattende liefde. In zijn Zonnelied predikt hij liefde voor mens, dier en natuur. Chiara Offreduccio hoorde op jonge leeftijd de verhalen over Franciscus. Ze was 18 jaar toen ze hem voor het eerst ontmoette en sloot zich bij hem aan. Chiara werd de eerste abdis van de orde der Clarissen, bij ons ook wel gekend als ‘de Arme Klaren’.

Het Italiaanse stadje Assisi zal voor altijd verbonden blijven met de naam Franciscus: de jonge wildebras die uitgroeide tot een van de grootste heiligen van de Katholieke Kerk. Franciscus koos voor een radicale navolging van het Evangelie. In een tijd van oorlog en geweld bracht Franciscus een boodschap van vrede en naastenliefde. Zijn liefde ging verder dan louter die voor zijn medemens. Zij ging uit naar de hele schepping. Al snel kreeg Franciscus volgelingen, waaronder de jonge edelvrouw Clara. Tijdens deze pelgrimstocht wandelen we door Assisi in de voetsporen van Franciscus en Clara, en laten we ons raken door de schoonheid van de natuur in Umbrië.

DAG 1: Brussel - Assisi Vlucht van Brussel naar Rome. Transfer naar Assisi. De ommuurde stad gebouwd op de hellingen van de Monte Subasio is erin geslaagd haar middeleeuwse karakter te behouden. De vele verhalen over het leven en de wonderen van Franciscus van Assisi houden de herinnering aan deze heilige ‘van hier’ bijzonder levendig. Middagmaal in het hotel. ‘s Namiddags bezoeken we het nabijgelegen Rivotorto waar de eerste volgelingen van Franciscus van Assisi samen leefden. Later trokken de volgelingen naar Porziuncola, waar zich nu de Basilica di Santa Maria degli Angeli bevindt. Deze enorme basiliek werd gebouwd over de kapel van Porziuncola, waarin Franciscus Clara tot ‘echtgenote van Christus’ wijdde. Op de plek waar Franciscus in 1226 overleed in de ziekenzaal van de fraters bevindt zich nu de Capella del Transito.  

DAG 2: Assisi Vandaag bezoeken we eerst de Basilica di San Francesco. De basiliek bestaat uit meerdere gebouwen boven elkaar die op een reusachtige boogconstructie rusten: diep in de grond ligt de crypte met het graf van de heilige Franciscus, daarboven de gedrongen benedenkerk met een mooi gewelf, fresco’s en de kerkschat, helemaal bovenaan de gotische bovenkerk met fresco’s van Giotto die het leven van Franciscus uitbeelden. Middagmaal in het hotel. ‘s Namiddags rijden we naar de Eremo delle Carceri. Deze kluizenarij ligt midden in een bos van steeneiken. Nadat Franciscus hier een boom gezegend had, zou daaruit een groot aantal vogels zijn opgevlogen: een symbool van de verspreiding van de franciscanen over de hele wereld. Via nauwe doorgangen van het klooster, komt men in de grot van Sint Franciscus.   

DAG 3: Gubbio - Assisi Na het ontbijt trekken we naar Gubbio. Gubbio was in de middeleeuwen een machtige, welvarende stad die een belangrijke rol speelde in het leven van Franciscus. De straten, gebouwen, kerken en huizen hebben er hun oorspronkelijke bekoring niet verloren en het oude middeleeuwse aanzicht van de stad is bijzonder goed bewaard gebleven. We gaan te voet op verkenning langs de voornaamste gebouwen: de kerk van San Francesco, de prachtige Piazza Grande met het Palazzo dei Consoli, de Dom en het Dogenpaleis. Na het middagmaal in een lokaal restaurant trekken we naar Assisi, voor een verdere verkenning van de stad. In de late namiddag voorzien we een eucharistieviering.

DAG 4: San Gimignano - Siena Daguitstap naar San Gimignano en Siena in Toscane. Het landschap van de Chianti-streek is overweldigend mooi. Behalve de beroemde wijn vindt men er ook oude provinciesteden, rijk aan geschiedenis en kunst, kloosters en villa’s, burchten en vestingdorpen. Eerste halte is San Gimignano, een middeleeuws stadje op de top van een heuvel in het hart van het Toscaanse land met zijn vele middeleeuwse torens. Stadswandeling over de sfeervolle Piazza della Cisterna naar de Piazza del Duomo. Middagmaal in de vorm van een picknick. Bezoek aan Siena, de okerkleurige, gotische kunststad gebouwd op drie heuvels midden in de Toscaanse hoogvlakte. Het onregelmatige, door uitgestrekte wallen ommuurde stadsplan en de talloze paleizen langs de kronkelende straten maken er een uiterst sfeervolle stad van. We wandelen naar de Piazza del Campo, een licht aflopend plein in de vorm van een schelp en geplaveid met bakstenen. Tenslotte bezoeken we het pronkstuk van de gotiek in Toscane: de Duomo. Vooral het plaveisel met inlegwerk, het koorgestoelte met weelderig houtsnijwerk en de beroemde kansel van Pisano trekken onze aandacht.

DAG 5: Assisi Het Convento di San Damiano. Het klooster en het aangrenzende kerkje staan op een eenzame plek te midden van cipressen en olijfbomen. Hier werd Franciscus zich bewust van zijn roeping en schreef hij het Zonnelied. Het strenge, sobere interieur vormt een ontroerend voorbeeld van een 13de-eeuws franciscanerklooster. Daarna bezoeken we de Santa Chiara, de kerk van de Heilige Clara. De kerk zelf werd 2 jaar na de dood van Clara gebouwd en bevat een crypte met een bergkristallen kist, waarin haar gebalsemde lichaam rust. Het wereldberoemde kruisbeeld van San Damiano hangt in het aangrenzende San Giorgio-kerkje. Na het middagmaal vertrekken we naar de luchthaven van Rome voor de terugvlucht naar Brussel.

 

PS.: kleine programmawijzigingen kunnen zich steeds voordoen door onvoorziene omstandigheden

 

Inbegrepen Vluchten Brussel-Rome en terug met Brussels Airlines  Luchthaventaksen 4 overnachtingen in een goed 3*-hotel Alle maaltijden vanaf het middagmaal op de eerste dag tot en met het middagmaal op de laatste dag Transfers en vervoer ter plaatse in comfortabele autocar Reisbegeleiding en spirituele begeleiding gedurende de hele reis Fooien voor de chauffeur KBC reis-, bagage- en annuleringsverzekering Bijdrage Garantiefonds Reizen BTW en taksen   NIET INBEGREPEN Dranken en persoonlijke uitgaven Eventuele inkomgelden  Maaltijden aan boord van het vliegtuig

 

REISDOCUMENTEN : GELDIGE IDENTITEITSKAART

NIET GESCHIKT VOOR MENSEN DIE MOEILIJK KUNNEN STAPPEN !

 

MALTA

van 13 t.e.m. 18 juni 2018

in samenwerking met de Landelijke Beweging

Paulus, geboren als Saulus, was van beroep tentenmaker en als farizeeër was hij een felle vervolger van de eerste Christenen. Tot Jezus aan hem verscheen. Hij groeide uit tot een van de meest invloedrijke verspreiders van het katholieke geloof. Tijdens een reis naar Rome leed hij schipbreuk voor de kust van Malta waar hij in korte tijd het katholieke geloof introduceerde. 

 

Het kleine Malta is onlosmakelijk verbonden met de apostel Paulus. Tijdens een overtocht naar Rome leed deze apostel schipbreuk, en kwam hij op het eiland terecht. Paulus liet de kans niet onbenut om het Evangelie te verkondigen aan de eilandbewoners, en met succes. Tot op vandaag is Malta een van de meest katholieke landen ter wereld. We bezoeken plaatsen die verbonden zijn met Paulus’ verblijf daar: de plaats waar Paulus het eiland bereikte, de kathedraal van Mdina, het vroegere huis van consul Publius wiens vader Paulus genas en nog veel meer. Daarnaast nemen we voldoende tijd om ons te laten raken door de natuurlijke schoonheid van het eiland.

DAG 1: Brussel - Malta Vlucht van Brussel naar Malta. Transfer naar het hotel. Overnachting.

DAG 2: Mdina - Rabat - Mosta Zoals de namen al doen vermoeden zijn de Arabische invloeden nooit ver weg op dit deel van het eiland. In vroegere tijden, voor de ridders voet aan wal zetten, was Mdina de hoofdstad van het eiland. De plek ook waar adellijke families hun indrukwekkende paleizen bouwden, veilig binnen de oninneembare stad op de heuvel. De stad bestaat nog steeds voornamelijk uit paleizen, kloosters en kerken, van elkaar gescheiden door smalle straatjes en omringd door massieve stadswallen. De stad Rabat ligt tegen Mdina aan. De regio beroept zich er op de oorsprong van het Maltese Christendom te zijn. Het was immers hier dat Paulus geleefd zou hebben tijdens zijn verblijf op het eiland. We brengen een bezoek aan de St.-Paul’s-kerk, gebouwd boven de grot waar Paulus gewoond heeft, en aan de catacomben, het vroegste archeologische bewijs van het Christendom in Malta. Even verder zien we de Domus Romana. De villa dateert uit de tijd dat Paulus in Malta was en geeft ons een goed beeld van het adellijke leven in die tijd. We rijden verder naar Mosta voor een bezoek aan de basiliek, gewijd aan Maria ten Hemelopneming. De Rotunda is een van ‘s werelds grootste niet ondersteunde koepelkerken en is een kopie van het Romeinse Pantheon. Terug naar het hotel voor het avondmaal. Overnachting.

DAG 3: Gozo Vandaag varen we naar het eiland Gozo. De talrijke tempelruïnes en overblijfselen van voorbije beschavingen maken van het eiland één groot openluchtmuseum. In Nadur bezichtigen we de Sint-Petrus- en Sint-Paulus-basiliek. Wandeling in Victoria, hoofdstad van Gozo, met zijn prachtige oude centrum en 15de-eeuwse, door de tempeliers gebouwde, citadel. Ons laatste bezoek op het eiland brengt ons naar de Basiliek van Ta Pinu, een belangrijk bedevaartsoord voor de lokale bevolking ter verering van de Heilige Maagd.

Vanzelfsprekend kunnen we Gozo niet verlaten zonder een fotostop aan het Azure Window.

DAG 4: Valletta De Maltese ridders benoemden de havenstad tot nieuwe hoofdstad van Malta, en dat is ze al die tijd gebleven. De stad dankt haar naam aan Grootmeester van de Orde van Sint Jan: Jean Parisot de la Valette. De meeste imposante 16de-eeuwse gebouwen stammen nog uit de tijd van de Hospitaalridders en hebben de tand des tijds mooi doorstaan. Vanuit de Upper Baracca Gardens hebben we een prachtig uitzicht over de grote haven en de drie riddersteden aan de overkant van de baai. De St.-Jans co-kathedraal met zijn rijkelijk interieur is de hoofdkerk van de Maltezer Orde. In het Paleis van de Grootmeesters zetelt nu de president. We bezoeken de Saint-Paul Shipwreck kerk, een van de populairste kerken van Malta, waar enkele relieken van de heilige Paulus onze aandacht trekken. Valletta werd verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

DAG 5: Cospicua - Vittoriosa Vandaag maken we kennis met de drie riddersteden: Senglea, Cospicua en Vittoriosa. De drie oude bastionsteden werden gebouwd op de smalle schiereilanden in het oosten van de Grand Harbour. Hier verbleven de ridders voordat zij Valletta bouwden. We vieren eucharistie in de Sint-Pauluskerk in Cospicua. Na het middagmaal bezoeken we Vittoriosa waarna we tijdens de Dghajsa boottocht in de haven zien hoe indrukwekkend de steden overkomen van op het water.

DAG 6: Bumarrad - Marsaxlokk - Brussel Onze laatste voormiddag op het eiland. Op weg naar de luchthaven stoppen we even in Bumarrad aan de Saint Paul Milqi kerk, gebouwd ter ere van de eerste bekering op Malta. Indien de tijd het toelaat bezoeken we ook de kerk die gebouwd werd op de plaats waar Paulus aan land kwam en een vuur aanstak. We lunchen in het kleurrijke en gezellige vissersdorpje Marsaxlokk. Na het middagmaal transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

 

Inbegrepen: Vluchten Brussel-Malta h/t met Air Malta Luchthaventaksen 5 overnachtingen in een 4*-hotel op basis van halfpension (avondmaal en ontbijt) Huiswijn, frisdranken en water bij het avondmaal in het hotel 5 middagmalen in plaatselijke restaurants Transfers en vervoer ter plaatse in een comfortabele autocar Alle toegangsgelden voor de bezoeken en excursies volgens programma Spirituele begeleiding en reisbegeleiding Nederlandstalige lokale gids Fooien voor lokale gidsen en chauffeurs KBC reis-, bagage- en annuleringsverzekering Bijdrage Garantiefonds Reizen BTW en taksen 

Niet inbegrepen: Andere dranken en persoonlijke uitgaven Maaltijden en dranken aan boord van het vliegtuig 

Reisdocumenten: geldige identiteitskaart 

Vlaanderens Bedevaarten v.z.w. | Potterierei 72 | 8000 Brugge | tel 0470/18 58 05